Historia e lojërave të fatit

Lajme

2021-02-09

Bixhozi ka qenë pjesë e kulturës së njerëzve që nga periudha paleolitike. Besohet se bixhozi është i rrënjosur në njerëzimin dhe është në natyrën e njeriut që të merret me këtë ves. Industria në lulëzim e basteve që ne njohim sot ka pësuar një transformim të jashtëzakonshëm gjatë viteve. Ne detajojmë historinë e lojërave të fatit siç është.

Historia e lojërave të fatit

Periudha e saktë në të cilën u krijua bastet është ende një mister. Megjithatë, arkeologët kanë zbuluar aktivitete të lojërave të fatit brenda trogloditëve. Historinë e lojërave të fatit e karakterizojnë disa objekte të ngjashme me zare, të bëra me kocka dhe piktura të lojërave të fatit. Thënë kjo, ka prova aktuale të lojërave të fatit në kultura dhe epoka specifike. Këtu, ne e rishikojmë këtë histori të mbështetur nga prova.

Rrënjët në Kinë

Magjepsja kineze me bastet daton në 2300 para Krishtit. Pllakat e zbuluara në Kinë tregojnë se shorti është praktikuar gjatë kësaj periudhe. Dëshmi të mëtejshme në formën e vizatimeve me dru janë raportuar në Librin e Këngëve. Shumë shpejt pasuan bastet për kafshët duke shijuar domino dhe loto.

Keno u luajt në Kinë në vitin 200 pes me emrin 'baige piao'. Loja u përdor si një shorti nga qeveritë e atëhershme për të financuar investime të mëdha shtetërore. Turnetë e Keno u referuan si 'bileta e pëllumbit të bardhë' dhe tërhoqën shumicën e kumarxhinjve. Kartat e lojës u bënë modë në Kinë në shekullin e 9-të.

Kumarxhinj romakë dhe grekë

Megjithëse kumari ishte rreptësisht i kufizuar në Romën e lashtë dhe brenda shoqërive greke, romakët dhe grekët mbetën kumarxhinj të etur. Ata iu kthyen përdorimit të patate të skuqura për të zëvendësuar monedhën dhe duke e bërë këtë, shmangën kufizimet e lojërave të fatit. Në shkrimin e tij të vitit 500 pes, Sofokliu, poeti pohoi se grekët shpikën zarat.

Më shumë lojëra kazino

Pokeri dhe blackjack ne luajmë sot u kënaqëm në Koreja në shekullin e 6-të. Kjo lojë luhej nga koreanët duke përdorur 'shigjeta mëndafshi', të cilat ishin letra të bëra prej mëndafshi dhe letre. Francezët luajtën vingt-et-un në shekullin e 17-të. Vingt-et-un ka ngjashmëri të ngushtë me blackjack-un modern.

Cilësimet e kontrolluara

Shtëpitë më të kontrolluara dhe të rregulluara të kazinove u shfaqën në Itali në shekullin e 17-të dhe u përhapën në Evropën kontinentale brenda dy shekujve të ardhshëm. Duke ardhur në shekullin e 19-të, dhomat e kazinove filluan të rriteshin si kërpudha në SHBA. Nga viti 1960 e deri më sot, Las Vegas dhe SHBA, në përgjithësi, vazhdojnë të presin resorte kazino të nivelit të lartë.

Epoka e internetit

Fillimi i internetit është i lidhur ngushtë me historinë e lojërave të fatit në internet. Nga mesi i viteve '90, kazinove online u bë trendi. Që nga fillimi, ata kanë rivalizuar homologët e tyre me tulla dhe llaç. Epoka e internetit është karakterizuar nga lojëra inovative që mund të luhen në pajisjet mobile.

Lajmi i fundit

Betfred do të nisë IGT Play Sports-Powered Sports në të ardhmen
2023-03-21

Betfred do të nisë IGT Play Sports-Powered Sports në të ardhmen

Lajme