Kumari dhe mirëqenia psikologjike

Lajme

2022-02-09

Ethan Tremblay

Kumari dhe psikologjia, që nga kohra të lashta, kanë pasur një marrëdhënie kundërshtare. Shumica e studimeve të bëra në fushën e psikologjisë në lidhje me lojërat e fatit janë fokusuar në ndikimet negative të lojërave të fatit në nivel individual dhe shoqëror. 

Kumari dhe mirëqenia psikologjike

Kjo nuk është e pajustifikuar, pasi varësia ndaj kumarit dhe forma të tjera të papërgjegjshme të lojërave të fatit kanë shkatërruar karriera, marrëdhënie, familje dhe individë. Por, kumari i përgjegjshëm – i cili praktikohet nga shumica e lojtarëve – ka shumë ndikime pozitive psikologjike. Të gjitha ndikimet që do të diskutohen në këtë artikull mbështeten nga studime shkencore. 

Pra, nga cilat përfitime mund të merrni duke u futur në një kazino të re nga koha ne kohe?

Lumturia nga angazhimi në një hobi argëtues

Shumica e njerëzve, veçanërisht ata që nuk merren me aktivitete të lojërave të fatit, i shohin paratë si motivimin kryesor për lojtarët e kazinosë. Joshja për t'i bërë ato të pasura ndikon, por për shumicën e njerëzve, kumari i rastësishëm është një aktivitet argëtues për t'u shijuar. Është një hobi.

Psikologjia ka vendosur prej kohësh përfitimet pozitive shëndetësore të të pasurit një hobi. Në vitin 2010, një studim i publikuar nga studiuesit nga Universiteti i Illinois Jugor tregoi se banorët e shtëpive të të moshuarve që merreshin me lojëra të fatit të rastësishëm ishin shumë më të lumtur se ata që nuk e bënin këtë. Kjo sepse bixhozi u dha atyre mundësinë për të marrë pjesë në një aktivitet argëtues që u pëlqente.

Socializimi

Kumari është një aktivitet social, veçanërisht kur bëhet fjalë për kazinotë me bazë tokësore. Vetmia është një nga kontribuuesit më të mëdhenj të kushteve të shëndetit mendor si depresioni dhe pakënaqësia e përgjithshme. 

Kur njerëzit luajnë bixhoz, ata nuk shkojnë vetëm në kazino dhe fokusohen në lojërat e tyre. Ata kanë mundësinë të takojnë njerëz të rinj, veçanërisht në lojërat e tavolinës si poker dhe blackjack. Edhe kazinotë në internet e kanë përfshirë këtë aspekt social duke përfshirë dhomat e bisedave dhe në vitet e fundit, duke transmetuar në kohë reale me tregtarët e drejtpërdrejtë. 

Faktorizimi në hapësirat online si tabelat e mesazheve dhe grupet e mediave sociale për lojtarët që të ndërveprojnë, kumari mund t'i japë një lojtari një nxitje masive sociale.

Ajo angazhon mendjen

Disa lojëra kazino si slot machines dhe ruleta janë thjesht të bazuara te fati – ka shumë pak aftësi (nëse ka) që përcakton nëse dikush fiton apo humbet. 

Por lojëra të tjera si poker dhe blackjack i angazhojnë lojtarët intelektualisht. Ato kërkojnë aftësi dhe strategji dhe aftësi për të mësuar nga përvoja e dikujt e kaluar në lojëra, qoftë pozitive apo negative.

Edhe lojërat e bazuara në fat, si ruleta, i ndihmojnë lojtarët të mprehin aftësitë e tyre vëzhguese, si dhe koordinimin e syve dhe dorës. Mbajtja e trurit të angazhuar intelektualisht në baza të rregullta është treguar, nga studime të shumta, të jetë efektive në parandalimin e kushteve neurodegjenerative si Alzheimer.

Fjala kyçe është moderimi

Përpara se dikush të rrëmbehet nga të gjitha këto përfitime të mundshme psikologjike, është e rëndësishme të shënohet një fjalë kyçe: moderimi. 

Ka një arsye pse kumari shihet shpesh në një këndvështrim negativ nga publikimet psikologjike dhe mediat në përgjithësi. Kur bixhozi bëhet problem, apo varësi, atëherë dëmet e tij tejkalojnë çdo përfitim.

Ka shumë burime atje për të ndihmuar lojtarët të luajnë me përgjegjësi në kazinotë tokësore dhe në internet. Edhe lojtarët më të rastësishëm duhet t'i kontrollojnë këto udhëzues herë pas here.

Lajmi i fundit

Cilat veçori ofrojnë kazinotë e realitetit virtual?
2022-07-20

Cilat veçori ofrojnë kazinotë e realitetit virtual?

Lajme